Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*

   Göbek seviyesinin altındaki karın ağrılarının pek çok nedeni olabilir. Ne yapacağımızı belirlemek için önce ağrının neden olduğunu bulmamız gerekir. Aşağıdaki rahatsızlıkları gözden geçirin ve sizdeki ağrının hangisine uyduğunu bulun. Bayanlarda yumurtlama dönemlerinde (iki adetin ortası), adet görmeden önceki birkaç günde ve adet sırasında alt karında bazen çok şiddetlenebilen ağrılar hissedebilirler. Adet takvimlerini göz önüne alırlarsa boş yere telaşlanmamış olurlar. Alt karın ağrılarında birlikte idrarda yanma, sızlama, kan görülmesi gibi şikâyetlerin idrar yolu ve idrar torbası ile ilgili olduğunu düşündürür.   

Karın alt kısmındaki ağrıları iki ana gruba ayrılır:

A-HEM ERKEK HEM KADINDA GÖRÜLEBİLEN AĞRILAR

1-Apandisit

Apandisit, kalın barsağın ince barsakla birleştiği yerdeki körelmiş barsak çıkıntısıdır. İltihaplanmasında ağrı göbeğin üstünde başlarsa da sonradan karnın sağ alt kısmına iner. Birlikte iştahsızlık, bulantı ve kusma olabilir. Ağrı zamanla artar, hastanın rengi solar, ağrıyan yerine el değdirtmez. Göbeğin altında ağrı oluşturan hastalıklar içinde en dikkatli olmamız gerekeni apandisittir. Biz muayene ederken elimizle hafifçe ağrıyan yerin üzerine bastırır sonra birden çekeriz. Elimizi çektiğimiz anda ağrının artması, hastanın birden canının yanması, apandisit olma ihtimalini artırır. Apandisit olayı bir kaç saat veya gün içinde gelişen akut bir hadisedir. Ağrınız gittikçe şiddetleniyorsa, birlikte bulantı, kusma olduysa, elinizi ağrıyan bölgeye değdiremeyecek kadar şiddetli bir ağrı söz konusu ise hemen bir doktora gidiniz.

 

 

2-Huzursuz Barsak Sendromu

Çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Gergin ve endişeli insanlarda barsaklar spazm yapar, bu da gaz ve şişkinliğe, karın ağrılarına yol açar. Gergin dönemlerde artış gösterse de hassas karakterli insanlarda stres olmadan da ağrı görülebilir. Bu kişiler karınlarına biraz derince bastıklarında ağrı olduğunu fark ederler. Dönem dönem ishal ve kabızlık olur. Bazı hastalar katı bir dışkılamanın arkasından ishal şeklinde çıktıklarını söylerler. Keçi pisliği şeklinde tane tane dışkılama sık görülür. Kesin bir tedavisi yoktur. Kansere dönüşme veya başka kötü bir rahatsızlığa neden olma gibi bir riski yoktur. 

3-Sistit veya üretrit

İdrar torbası veya idrar torbası ile çıkış arasındaki üretra kısmında gelişen iltihaplanmalar karın altında ağrıya neden olabilirler. İdrar yaparken ağrı, yanma, sancı olması tipiktir. Hastalar sık sık idrara çıkarlar. İdrarda yanma hisseder etmez bol su içmeye başlayın, doktorunuz gerekmesi halinde antibiyotik verecektir. Birlikte ateş de olursa doktora görünmekte acele edin.  

 

 

4-Böbrek taşları

Böbrekten idrar kanalına düşen taşlar bazen idrar torbasına girişteki darlıkta sıkışıp kalırlar. Bu taşlar ve idrar torbasına düşen taşlar karın alt bölgesinde ağrılara neden olabilirler. İdrar rengi koyulaşır, bazen kan gözle görülür hale gelir. Bol su içmeye başlayın ve doktorunuzla görüşün.  

5-Cinsel yolla geçen hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan bel soğukluğu ve chlamydia gibi hastalıklar da göbek altında ağrıya neden olabilir. Bu rahatsızlıklarda karnın alt bölgesinde ağrı ile birlikte, idrarda yanma ve ağrı, sık idrara çıkma görülür. Bayanlarda birlikte vajinal akıntı sık görülür. Düzensiz adet kanamaları eşlik edebilir. Kadın doğum uzmanına görünmenizde fayda var.  

6-Skar dokusu Daha önce alt karın bölgesinde herhangi bir ameliyat geçiren kişilerde örneğin sezeryan olanlarda, apandisit ameliyatı geçirenlerde ileriki yıllarda oluşan nedbe dokusu ağrıya neden olabilir. Ağrının nedeni karın içi organların arasında oluşan çeşitli yapışıklıklardır. Bazen ameliyatla müdahale etmek gerekebilir.    

B- SADECE BAYANLARDA GÖRÜLEBİLEN AĞRILAR

1-Yumurtlama ağrıları Bayan hastalarda period dönemlerinin arasında yumurtanın çatlayıp karın boşluğuna atılmasına bağlı ağrılar olabilir. Kasık bölgesinde hissedilir. Birkaç saat içinde kendiliğinden azalıp geçen zararsız ağrılardır. Bir ay sağ kasıkta öbür ay sol kasıkta hissedebilirsiniz.

 

 

 

 

2-Adet öncesi ağrılar (Premenstrual Sendrom) Bayanlarda adetten önceki günlerde alt karın bölgesinde ağrılarla birlikte, sırt ağrısı, midede kazınma, abur cubur yeme ihtiyacı, baş ağrısı, ateş basması ve ciltte sivilceler ortaya çıkabilir. Spor yapmayan, stres altında çalışan bayanlarda şikâyetler daha gürültülü seyreder.

3-Adet ağrıları Bayanlarda rahmin iç yüzünde, her ay düzenli olarak embriyonun yerleşip büyümesine elverişle endometrium adı verilen bir tabaka oluşur. Hamilelik oluşmadığı takdirde bu tabaka adet esnasında dışarı atılır. Bu esnada oluşan kasılmalar karın alt kısmında ve belde üç dört gün süren ağrılı kramplara neden olabilir.

 

 

4-Dış gebelik Aynı apandisit patlaması gibi hayati sonuçlara neden olabilecek bir rahatsızlıktır. Embriyonun rahim içinde değil de tüplerin içinde veya karın boşluğunda gelişmesi sonucunda ortaya çıkar. Genellikle bir tarafta olmak üzere oldukça keskin bir ağrıya neden olur. Birlikte vajinal kanama, bulantı, baş dönmesi olabilir. Acilen doktor gitmek gerekir.

 

 

 

 

5-Pelvik İnflamatuar Hastalık Seks yoluyla geçen mikrobik hastalıkların komplikasyonu olarak ortaya çıkar. Rahim, yumurtalıklar ve tüpler enfeksiyon nedeniyle şişer ve kızarırlar. Kısırlığa neden olabilir. Göbek ve göbek altında ağrı, ateş, vajinal akıntı, birleşme ve idrar yaparken ağrı, yanma gibi şikâyetler vardır. Tedavi için antibiyotik verilir, bazen cerrahi müdahale gerekebilir.

 

 

 

 

6-Yumurtalık kistleri Bayanlarda yumurtayı içinde barındıran follikül iki adet ortasında çatlar ve yumurtayı serbest bırakır. Nadiren bu follikül çatlamaz veya yumurta atıldıktan sonra tekrar kapanır, içi sıvı ile dolarak bir kist oluşturur. Genellikle zararsız olan bu kistler kendiliğinden kaybolmakla birlikte büyük kistler karın altında, kasıklarda ağrıya neden olabilir, kilo almaya neden olabilir, sık idrara çıkmaya neden olabilir. Teşhis ultrasonla kolayca konur.

 

 

 

7-Myomlar Rahimin iyi huylu tümörleridir. 30 yaşlarından itibaren kadınlarda oldukça sık olarak görülür. Çoğunlukla hiçbir şikâyete neden olmamakla birlikte bazen karın ağrısı, bel ağrısı yapar ve adetlerin kuvvetli geçmesine neden olabilir. Bazı hastalarda ilişki sırasında ağrı görülür, bazen hamile kalmaya engel olurlar. Doktorunuz sorun teşkil etmesi halinde operasyonla alınmasını önerecektir, hiçbir sorun yoksa alınması gerekmez.

 

 

 

8-Entdometriozis Bazı bayanlarda rahim içi endometrium tabakası rahim dışında, yumurtalıklarda, tüplerde, mesanede, bağırsaklarda büyür. Tehlikeli bir hastalık değildir buna karşılık karın altında ağrıya neden olabilir. Kesin tedavisi yoktur.

 

 

 

 

9-İntersisyel Sistit (IC) 30-40 yaşlarındaki bayanlarda mesane duvarının ağrılı enflamasyonu ile karakterize bir hastalıktır. Nedeni bilinmemektedir. Hastalar sık sık idrara çıkarlar. Göbeğin altında ağrı, idrarda ağrı ve yanma, birleşme esnasında ağrı hissederler. Kesin bir tedavisi yoktur.

 

 

 

 

10-Organ prolapsları Bayanlarda yaşın ilerlemesi ile birlikte mesane ve rahim gibi alt karın organları aşağıya doğru sarkar. Çok ciddi sorunlara yol açmasa da rahatsızlık verici bir durumdur. Karnın alt bölgesinde dolgunluk, rahim içinde ağrı şikâyeti ortaya çıkar, bel ve sırt ağrısına, cinsel münasebet esnasında ağrıya neden olabilir. Tedavide bazı özel egzersizler önerilir, etkili olmaması halinde ameliyat düşünülebilir.  

 

 

 

11-Pelvik konjesyon sendromu Alt karın içinde bacaklarımızdaki varislere benzer damar genişlemeleri oluşabilir. Pelvisin toplar damarlarında biriken kan damarların şişmesine ve ağrı yapmasına neden olur. Ağrı hasta oturduğunda veya ayakta durduğunda artar, yatınca azalır.  

 

29 Ekim 2010 Cuma / 1101788 Kişi Okudu
Yorumlar






Copyright © 2006 - 2025 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895