Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*
Geçen hafta ziyaretime gelen bir hoca efendinin sağlık sorununa yardımcı olmaya çalıştım. Bana yüksek olan şekerini nasıl düşüreceğini danıştı, ona “Zaten iki tane şeker ilacı alıyorsunuz yeni bir ilaç eklemek yerine kalorisi yüksek hayvansal gıdaları, yağı ve şekeri kesin şekeriniz kendiliğinden normale iner” dedim. Sonra kendisine örnekler vererek “Şeker hastalığı neden hocalarda daha çok görülüyor?” diye sordum. (Hepinizin televizyondan tanıdığı Cübbeli Ahmet Hoca’yla, mecburiyetten ABD’de ikamet eden ünlü hoca efendiyi örnek verdim.) Hastam ilk şaşkınlığı üzerinden attıktan sonra haklı olabileceğimi kabul etti ve kendisi de bir kısmı vefat etmiş şeker hastalığından muzdarip şeyh efendileri saydı. 
Bence din adamlarında şeker hastalığının daha çok görülmesinin nedeni hoca efendilerin “Biz zaten harama uçkur çözmüyor, ağzımıza alkol sürmüyoruz hiç olmazsa Allah’ın helal rızkından istediğimiz kadar istifade edelim" deyip baklava, kuzu eti, tereyağlı pirinç pilavına kuvvet vermeleri, bu arada “nefislerine hâkim olmayı” ihmal etmeleri. (Hocaların hep göbekli karikatürize edilmeleri boşa değil.) 
Sohbetin devamında hoca efendiye dilimin döndüğü kadarıyla şeker hastalığının sebebini anlatmaya çalıştım. İhtiyacınızdan daha fazla kalori alırsanız vücudunuz “fazla enerjiyi” bir şekilde sağınıza solunuza sıkıştırmaya (depolamaya) çalışır. Pasaklı kadınların evi temizlerken tozu toprağı halının altına süpürmesi gibi vücudumuz da atamadığı fazla enerjiyi bel çevresine, başta karaciğer ve pankreas olmak üzere iç organlara yığar. Önce karaciğer yağlanır, sonra yağdan etkilenen pankreas hücrelerinin düzgün çalışamamasına bağlı olarak da şeker hastalığı ortaya çıkar. Özetle şeker hastalığı, aslında bir “çok yeme” yani “rızkından fazlasını yemeye çalışma” sorunudur. Cemaatine sabahtan akşama “nefsinize hâkim olun” diye tavsiyede bulunan hocalarımıza nefsin sadece güzel kadın görünce başını çevirmek ya da şarap içmemekle imtihan olmadığını üstüne yumurta kırılmış etli pideyi de çok yememeleri gerektiğini bilmeleri gerekir. Dikkat! Burada çok yemeden kastettiğim şey “miktar” değil “fazla kaloridir” Peynir, yoğurt, et, yumurta, sütlü-unlu tatlılar yenilen miktar az da olsa yüksek kalori-fazla enerji ihtiva eder ve şeker hastalığına kapı açarlar. Avuç içi kadar bir et yediğinizde koca bir maruldan daha fazla, tek bir yumurta yediğinizde yarım kilo ıspanağın verdiğinden çok kalori alırsınız. İki gün önce American Journal of Epidemiology dergisinde yayınlanan bir çalışma, et, yumurta, yoğurt peynir gibi hayvansal gıdaları fazla yiyenlerin şeker riskinin % 23 daha fazla olduğunu gösterdi (1).  
Şu üç günlük dünyada, daha aza razı olarak nefsi terbiye etmek, bu arada karnını doyururken düşük kalorili bitkisel besinlerle beslenmek, daha basit beslenerek göbeksiz - fit bir vücutla halka örnek olmak herkesten çok din adamlarımıza yakışmaz mı? 
(1) Malik VS, Li Y, Tobias DK, Pan A, Hu FB. Dietary protein intake and risk of type 2 diabetes in US men and women. Am J Epidemiol. Published online March 28, 2016.
 
04 Nisan 2016 Pazartesi / 4828 Kişi Okudu
Yorumlar
Copyright © 2006 - 2025 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895